torstai 14. tammikuuta 2016

Opeta muutama temppu koirallesi

Käytän itse lähes jokaisen tempun opettamiseen naksutinta, 
jotenkin tuntuu vain että nää turret hiffais asiat sen avulla nopeammin ;)
Naksuttimen opettamisen aloitin ihan vain naks > palkka, naks > palkka, tällöin koira oppii tunnistamaan, että tuo ääni tarkoittaa palkkaa! Ja seuraavaksi aloinkin sitten ihan yksinkertaisella, jo aijemmin opetellulla tempulla harjoittelemaan; istu > naks > palkka.

Yksi ensimmäisistä asioista, mitä olen sekä Tidalle, että Brutukselle opettanut, on ehdottomasti ollut takajalkojen käyttö. Vaikka meillä ei niin tosissaan tokoillakkaan, niin jo pelkästään temppujen opettamisen kannalta on tärkeää, että koira tiedostaa omistavansa takajalat. Näin ollen monen tempun opettaminen on helpompaa.


Ensimmäisenä takajalkojen harjoituksena on ollut 
laatikon päällä pyöriminen.

 

1. Seiso koiraa vastapäätä, laatikko välissänne. Houkuttele namin avulla koiraa nostamaan etutassut laatikon päälle. Harva koira nostaa molempia tassuja heti, joten palkkaa heti kun koira vähääkään tarjoaa toista tassua laatikolle. Kun koira on selvästi tajunnut idean; etutassut laatikon päälle > naks > palkka, on aika siirtyä eteenpäin.

2. Koiran etutassut ovat nyt laatikon päällä. Koira liikuttaa edes pienellä liikkeellä jalkaa/jalkoja johonkin suuntaan > naks > palkka. HUOM! Muista palkata pienestäkin liikkeestä! Koira tajuaa nopeasti, mistä kyse.
Pikku hiljaa koira alkaa tarjoamaan enemmän liikettä, joten viivytä palkan saantia 2-3 askeleeseen, muista kuitenkin ettet vaadi alkuun liian paljoa!

3. Koira tarjoaa muutamaa askelta johonkin suuntaan. Nyt voit itse liikkua hieman jumpaan kumpaan suuntaan laatikkoa ympäri. Jos koira liikuttaa jalkojaan niin, että pysyisi sinun kanssa vastakkain > naks > palkka.
HUOM! Suosittelisin itse valitsemaan alkuun vain toisen suunnan, ja kun koira osaa tempun alusta loppuun valittuun suuntaan, niin sitten vasta sekoitetaan sen päätä, ja harjoitellaan temppu vastakkaiseenkin suuntaan.

4. Seiso koiran kanssa vastakkain. Palkkaile koiraa useasti, kun se ottaa askeleita kohti sinua. Kun koiran kylki pääsee koskettamaan jalkaasi, siirry itse reippaasti taas uudelleen vastakkain koiran kanssa. Koira liikkuu uudelleen jalkaasi kiinni. Kun koira toistaa tätä reippaasti voit itse jäädä laatikosta vähän kauemmas. Kun koira on suunnilleen jalkasi kohdalla (seisot siis tässä kohti hieman takanapäin laatikosta), käskytä sitä jatkamaan, ja kun liikkuu ''ohitsesi'' super iso palkka. Tästä eteenpäin, että koira pääsisi takaisin sinua vastakkain, kannattaa hieman avustaa kädellä. Siittä sitten toistamaan, kyseistä vaihdetta!

Kysy lisää, mikäli jokin kohta jäi epäselväksi!!Jatketaanpa sitten vielä vähän takajalka treenillä! Nimittäin myös
Peruuttaessa koiran olisi hyvä havannoillistaa omat tassunsa.

 

1. Asetu koiran eteen. Koira saisi mieluusti seisoa. Ota pieni askel koiraa kohti. Jos koira yhtään siirtää jalkaa/jalkojaan taaksepäin taikka takaviistoon > naks > palkka. Jos koira ei meinaa lähteä liikkumaan taakseppäin, voit hieman kädellä yrittää työntää sitä lyhyen matkaa taakseppäin. HUOM! Älä väkisin työnnä tai pakota koiraa taaksepäin. 

Jos koira ei edelleenkään peruuta, muodosta tuoleista tmsv. pieni kuja, houkuttele koira kujalle, ja koska koiralla ei tässä vaiheessa ole mahdollisuutta liikkua eteen eikä sivuille, sen täytyy lähteä taaksepäin ja tässä vaiheessa taas > naks > palkka.

Pikku hiljaa matkaa voi pidentää, mutta muista, hiljaa hyvä tulee ;)Mikä olisikaan ihanempaa, kuin
koira joka siivoaa omat lelunsa.Homma laitetaan sillä alkuun, että koira täytyisi saada kiinnostumaan leluistaan. Alkuun kannattaa siis opettaa koiralle pelkkä lelun nouto.

1. Leikitä koiraa lelulla, kun koira innostuu, heitä lelu pienen matkan päähän. Heti kun koira on lelun luona ja ottaa sen suuhun, ala innostavasti kutsumaan koiraa takaisin luokseksi, palkkaa heti! toi se lelua tai ei, pääasia olisi että koira lähtisi lelun perään ja ottaisi sen suuhun. Pikku hiljaa nosta kriteeriä, koiran on vähän matkaa edes tuotava lelua luoksesi, pikku hiljaa lähemmäs ja lähemmäs.

2. Kun koira osaa noutaa lelun käteen saakka, siirrytään seuraavaan vaiheeseen. Ota laatikko (tmsv. mihin haluat koiran tuovan lelun) ja laita se sinun ja koiran väliin. Heitä koiralle lelu, kun koira lähestyy sinua sekä laatikkoa laita nami laatikon pohjalle. Näin koiran pitäisi mennä lelu suussa laatikolle, ja tiputtaa lelu laatikon pohjalle syödäkseen namin. Toista tämä useaan kertaan. Voit sopivassa vaiheessa jättää namin tiputtamisen, ja palkata kädestä, kun lelu tipahtaa laatikkoon.

3. Nyt voit vähän haastaa itseäsi ja koiraa. Heitä samaan aikaan kaksi lelua, pyydä koiraa ensin tuomaan toinen (itse annan koiran valita minkä ensin haluaa tuoda, en siis ohjeista kumpi täytyy tuoda). Kun koira saapuu toinen lelu suussaan, tee kuin kohdassa 2., eli palkkaat kun lelu tippuu laatikkoon. Heti palkkauksen jälkeen, pyydä koiraa tuomaan seuraava lelu. Muista iso palkka onnistumisesta!

4. Voit seuraavaksi vaikeuttaa temppua siten, että kun koira on ensimmäisen lelun tuonut, kehut, mutta vaadit heti toisenkin lelun tuomista. Kun molemmat lelut korissa, super isot bileet ja herkut koiralle!

5. Nyt voit jo heittää koiralle enemmän leluja 3-4kpl (muista maltillisesti lisätä lisää noudettavia!). Voit hyvin palkata koiraa useammin (varsinkin alussa), kuin vasta viidennen tai kuudennen lelun jälkeen. Näin pidät tehtävän koiralle mielenkiintoisena! Ympäri on Brutuksen yksi eniten tarjoama temppu. 
Ympäri tunnetaan myös käskyllä; Round
joka pyörittääkin Brutusta toiseen suuntaan.1. Aika yksinkertainen opetustekniikka. Kuten yllä olevassa videossa näkyy, olen alkuun vaan kädellä pyöräyttänyt Brutuksen ympäri. Ensin opetin toisen suunnan, ja kun se meni pienestä sormi- ja äänikäskystä, alettiin harjoittelemaan myös toista puolta. Pikkuhiljaa siis tuota käden pyöräyttämistä häivytetään pienempään liikkeeseen.

Kysy ja kommentoi ihmeessä, mikäli jokin kohta jäi mietityttämään :)

6 kommenttia:

 1. Itse suosin temppujen opettamisessa sheippaamista, eli opetan koiran aktiiviseksi ja itse olen passiivinen. Näin ainakin oman koiran tekemiseen tulee ihan uudenlainen "ilme" kun saa itse keksiä ja tarjota asioita. Tällä tavalla olen opettanut koirani muun muassa nostamaan vuorotellen toista takajalkaa, se voisi olla hyödyllinen temppu myös Tidalle ja Brutukselle, sillä se lisää kehonhallintaa.

  Muita hyviä temppuja voisi olla peruuttaminen esim sohvatyynyn päälle ja pikkuhiljaa korokkeen korottamista. Tavoitteena saada koira ponnistamaan takajaloilla itsensä korokkeelle ja myöhemmin sitten korokkeena voikin olla seinä, kun ollaan tarpeeksi pitkällä. Ja toinen voisi olla etujalkojen laittaminen ristiin, eli esimerkiksi oikean etutassun laittaminen vasemman päälle. Tämän olen opettanut kosketusalustalla, eli koira on aina lätkäissyt alustaa esim vasemmalla tassulla. Vähitellen olen siirtänyt alustaa niin että tassut menevät ristiin. Kolmas voisi olla kurreasento, siitä nousu seisomaan takajaloille ja takaisin kurreasentoon. Koiralle haastava, vahvistaa kehonhallintaa ja opettaa koiraa pitämään itsensä "kasassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Tidan kanssa suosin itsekkin, että koira tarjoaa liikettä. Brutuksen kanssa tätä en oo vielä nähnyt niinkään hyödylliseksi, kun se ei samalla tavalla osaa vielä työskennellä. Toki siinä vaiheessa kun sen työskentelykyky kohenee, saa hänkin alkaa ajattelemaan enemmän itsenäisesti. :)

   Tidan kanssa osataan jo takajalkojen heitto seinälle, ja kurre. Ja kyllä, omastakin mielestä tosi hyviä kehonhallinta temppuja! Tässä postauksessa oli nyt lähinnä nuo temput vain, minkä opettamisesta multa ollaan kyselty. Tuota etutassujen ristimistä voisikin alkaa harjoittelemaan, kiitos ideasta!

   Poista
 2. Opetin kans Totelle ton peruuttamisen vähän aikaa sitten. Äkkiä tajusi jujun mutta herra peruuttelee avoimessa tilassa vähän minne sattuu. :D
  Tosi kiva postaus!

  www.tottethehavanese.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä sekä Tida että Brutus tarjoaa helposti peruuttamista, jos opetan uutta temppua, ja kun tyypit ei meinaa millään ymmärtää mitä pitikään tehdä :D

   Poista